Αγγειακές Δερματικές Βλάβες

vascular lesions healing

Οι αγγειακές δερματικές βλάβες είναι πολύ πιο συχνές από όσο νομίζουμε και τις συναντούμε αρκετά συχνά με μορφές όπως:ευρυαγγείες προσώπου-κάτω άκρων,αιμαγγειώματα,ροδόχρους ακμή, cherry αγγειώματα, ποικιλόδερμα civatte,πυογόνο κακκιωμα κτλ.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση με τη χρήση συστημάτων λείζερ και συγκεκριμένα των λέιζερ χρωστικής (PDL 595 nm) και λέιζερ νεαδυμίου (NdYag 1064 nm) αποτελεί την πλέον σοβαρή και αποτελεσματική προσέγγιση με θεαματικές βελτιώσεις και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως μια τέτοια θεραπεία απαιτεί συγκεκριμένους κανόνες και τεχνικές όπως και εμπειρία και γνώση εκ μέρους του ιατρού.

Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται πάντα πριν τη διαδικασία για θέματα που αφορούν τη θεραπεία όπως

  1. Την ενόχληση κατά τη διάρκεια της θεραπείας(στιγμιαίο τσούξιμο-αίσθηση καψίματος ή πόνος)Τ
  2. ην εμφάνιση ενδεχόμενης πορφύρας(μελανιάς) στο σημείο του δέρματος που επεμβαίνουμε
  3. Για το χρόνο της αποθεραπείας (ο οποίος συνήθως είναι μικρός)και
  4. Τις οδηγίες που θα ακολουθήσει μετά τη θεραπεία στο σπίτι.Θα πρέπει να τονισθεί επίσης πως αποφεύγουμε τέτοιες θεραπείες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ηλιακής υπεριώδου ακτινοβολίας.

Τέλος,είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως υπάρχουν θεραπείες όπου μία και μόνο συνεδρία είναι αρκετή για να δώσει ένα άριστο αποτέλεσμα κι άλλες θεραπείες όπου μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για να΄χουμε μια επιτυχημένη εικόνα.

Στη τελευταία περίπτωση η επανάληψη της συνεδρίας γίνεται μετά από 1,2 ή 3 μήνες από τη προηγούμενη ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Παναγιώτης Κουτσουμπός
Δερματολόγος, αφροδισιολόγος, εξειδικευμένος σε δερματολογικά laser